Zdravo devojke,
kao sto sam vec najavila na svojoj facebook strani,
u decembru cu objaviti 4 videa sa receptima nekih od meni omiljenih Zimskih poslastica. :)
Ovo je prvi, u pitanju je:
Americka pita od jabuka:
Testo:
2 1/2 solje za belu kafu brasna
4 kasicice secera
1/4 kasicice soli
14 kasika (120-150g) putera ili margarina
1 jaje umuceno sa 2 kasike vode + 1 jaje za mazanje gornje kore (ili odvojiti od umucenog jajeta, a dodati jos jednu kasiku vode)
Fil:
2 kasike sveze iscedjenog limunovog soka
oko 1 kg 300g jabuka
2/3 solje za belu kafu secera (ako su kisele jabuke moze i puna solja)
1/4 solje otopljenog putera ili margarina
1/2 do 1 kasicica cimeta
Prstohvat muskatnog orascica
Moze i 1-2 kasicice vanilin secera
Napraviti testo:
U posudu srednje velicine nasuti brasno, dodati so i secer, a zatim 14 kasika putera ili margarina
Umesati rukom, tj., izgnjeciti puter ili maragrin. Dodati jaje i zamesiti testo, ako je suvo, moze se dodati jos 1-2 kasike vode.
Staviti testo u plasticnu kesu i u frizider na minimum pola sata, sat vremena.
Napraviti fil:
Nasuti limun u posudu srednje velicine, dodati jabuke prethodno ociscene i isecene na kockice, npr na osmine.
Dodati secer i sve lepo izmesati.
U vecoj serpi otopiti puter na srednjoj temperaturi. Dodati jabuke i kuvati, mesajuci, dok se secer ne otopi i ne pocne da peni, oko 2 min. Poklopiti, smanjiti na nizu temperaturu i kuvati dok jabuke ne odmekane i otpuste veci deo soka, oko 7 min.
Izruciti jabuke u djevdjir stavljen iznad vece posude ili cinije, iscediti sto vise soka iz jabuka u ciniju, prodrmajte djevdjir da bi sto vise izaslo.
Vratiti sok nazad u serpu na sporet i kuvati (da vri) na srednjoj temperaturi dok se ne zgusne i lagano karamelizuje, oko 10 min.
U srednjoj posudi pomesati jabuke sa zacinima, a zatim dodati i karamelizovan sok. Sve izjednaciti i ostaviti da se potpuno ohladi. Ovako pripremljen fil mozete staviti u kese za zamrzivac, zalediti i ikoristiti u narednih 6 meseci. Fil moze da se napravi dva dana unapred.
Testo podelite na dva dela. Radnu povrsinu pospite brasnom i rasklagijajte testo. Neka precnik bude malo veci od precnika posude u kojoj cete peci pitu (25 - 35 cm).
Posudu za pecenje podmazite, ili oblozite papirom za pecenje, a zatim stavite prvi deo rasklagijanog testa. Rasporedite fil, a zatim stavite drugi deo testa. Premazite krajeve gornjeg dela testa jajetom i ''prilepite'' krajeve dojneg dela testa. Ispritiskajte viljuskom. Krajeve gornjeg dela testa mozete, takodje, podvuci ispod donjeg dela testa.
Premazite povrsinu jajetom i pospite secerom (moze i vanilin secer i cimet), izbusite rupe odozgo na piti viljuskom i pecite u zagrejanoj rerni na 180-200C, 30 -40 min., dok kora ne dobije zlatnu boju.
Pitu mozete drzati na sobnoj temperaturi do 24h, a u frizideri do 4 dana.
Inace, ja sam, takodje, pored americke pite od jabuka, pravila jos i americku pitu od visanja (cherry pie) i americku pitu od bundeve (pumpkin pie). :)
Volite li Americku pitu od jabuka? Da li ste je ikad pravile?
Obozavam!!! Mama pravi, ja jedem :-)
ОдговориИзбришиI ja! :) Kod mene samo ja pravim, za sad. :)
ИзбришиE, da, mama je pravila isto americku sa visnjama, ali, jabuke su jabuke :-)
ОдговориИзбришиJesu, slazem se, mada je i sa visnjama lepa. :)
ИзбришиJa ne volim ništa što je sa jabukama ali ajde pojedem jedno parče možda nekad, sa bundevama ne mogu ni da pomirišem, ali sa višjama obožavam, samo što testo ne jedem pa kad i pravim nešto to bude od integralnog brašna ili heljdinog, sve sem belog i kukuruznog može :) Inače izgleda jako dobro, svaka čast domaćice :)
ОдговориИзбришиHvala, Tijana! :) Ne mogu da zamislim da ne volis jabuke, ja ne znam da li prodje dan da ne pojedem jednu. :) Mozda moze i od integralnog, plus, moze samo podloga, odozgo ne mora da se stavlja testo. :)
Избриши