среда, 14. октобар 2015.

Healthy Life and Exercise ~ Leptir joga poza ~ I jedno pitanje...

Zdravo devojke,

proslo je dva meseca od kad sam zadnji put objavima ''Healthy Life and Exercise'' post na blogu, iako sam planirala da objavljujem postove svakog meseca, ali nema veze, nastavljamo tamo gde smo stali. :)

Danas cu vam pokazati jos jednu joga pozu koju ja jako mnogo volim - ''Baddha Konasana'', tj ''Bound Angle'', ili. poza ''Leptir''. Toje sedeca joga poza.


Inace, u svom prvom ''Healthy Life nd Exercise'' postu sam pisala neke osnovne stvari u vezi sa  jogom, a takodje sam govorila i o pozi ''krava/macka''. Taj post mozete procitati ovde. O joga pozi ''Drvo'' mozete se informisati u ovom postu. Takodje pisala sam i o varijaciji poze Dete, a takodje i o pozi ''Pas koji gleda na dole'' u ovom postu.

(Napomena: Nisam jos uvek instruktor yoge.)

Baddha Konasana - ''Leptir'' joga poza:



Evo linka do youtube videa gde mozete videti kako se pravilno i bezbedno izvodi joga poza ''Baddha Konasana''


 Sednemo na pod ili prostirku za vezbanje, ispruzimo noge da budu paralelne, zatim uhvatimo clanak desne noge i privucemo petu sebi.
Uhvatimo clanak leve noge i privucemo i levu petu sebi, tako da se pete obe noge sastave.
Donji deo stopala i mali prst su na podu.Ispravimo kicmu i privucemo zadnjicu sto blize petama, ako kicma pocne da se krivi, sednemo na neko jastuce.
Ruke mogu da budu iza ledja, pomazuci kicmi da bude prava, a takodje mozemo ukrstiti prste na rukama,  otvoriti dlanove i obuhvatiti prste na nogama.
Dubok udah, dug izdah. Zatvorite oci i disite. Sa svakim izdahom zamislite kako izbacujete sve negativno iz sebe, a svakim udahom unosite zdravlje, pozitivnost, sve dobro.
 Na izdah polako pocinjemo da se savijamo na dole, drzeci kicmu pravom. Ramena povucite unazad i na dole dalje od usiju i da grudi budu otvorene. (Ramena uvek povlacimo dalje od usiju i to tako sto ih prvo povucemo napred, pa nagore, unazad, pa dole)
Spustati se tako uz svaki sledeci izdah po malo, ali ne forsirati.
Vremenom i vezbanjem moci cemo da se savijemo skroz do poda, tako da stomak bude na nogama, celo na podu, a kicma sve vreme prava. Dok to vreme ne dodje, savijati se na dole samo onoliko koliko nam kicma dozvoljava, u jednom momentu mozete i zaobliti kicmu i spustiti celo na stopala. Disemo, a onda se uz udah polako podizemo na gore i vracamo u pocetni polozaj.

Dobrobiti joga poze ''Baddha Konasana'' su: stimulise rad stomacnih organa, jajnika, prostate, besike i bubrega
Stimulise rad srca i popravlja cirkulaciju
Isteze unutrasnju stranu butina, prepone i kolena
Pomaze da se ublazi umerena depresija, anksioznost i zamor
Pomaze kod menstrualnih bolova
Ublazava simptome menopauze
Ima terapeutsko dejstvo na ravna stopala, visok krvni pritisak, neplodnost i astmu
Receno je da redovno vezbanje ove poze u trudnoci cini porodjaj laksim

(izvor: http://www.yogajournal.com/pose/bound-angle-pose/)


Nadam se da vam se ovaj post svideo, devojke, a ja bih zelela i da vam postavim jedno pitanje...
Da li biste volele da pocnem da snimam yoga videe?
Ja sam jednom vec postavila ovo pitanje na mojoj facebook strani, cini mi se, ali bih sad stvarno ovde volela da cujem vase misljenje. 
Ako biste voleli da snimam videe, kakvi biste voleli da budu? Kraci, po jedna joga poza u videu, ili duzi? Koliko cesto biste voleli da ih objavljujem? 
Takodje, mozete mi ovde postaviti i pitanja koja vas interesuju u vezi sa mojim vezbanjem joge, kao npr. Kako sam pocela da vezbam, gde vezbam, koliko cesto, moja iskustva sa jogom isl., pa cu ja snimiti jedan video, kao neki uvod, gde bih odgovorila na ova pitanja i mozda, ako bude interesovanja, najavila redovne joga videe. :)
Moj youtube kanal: https://www.youtube.com/channel/UCDtR9yL7SpctkI1vm9JZntg

7 коментара:

  1. Super i koristan post, vrlo uskoro planiram da upišem jogu kad još neke stvari sredim i jako se radujem tome, našla sam i program koji mi se dopada i koji mi je prilagođen, radi se baš sa ženama koje žele da rode i koje imaju problema sa hormonima :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala, Tijana! Bas mi je drago sto si nasla program koji ti odgovara. Nadam se da ces podeliti utiske kad krenes. :)

      Избриши
  2. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  3. Zastitni znak tvog bloga :-) Ovako, prvo snimi video gde ces ispricati o svojim pocecima, iskustvima i svemu ostalom a da je "teorijskog" tipa, uopstenog. Onda jednom mesecno snimaj po jednu pozu sa usputnim objasnjenjima kao sto su u ovom postu. To je bar neko moje misljenje, mislim da bi stvarno bilo veoma korisno gledati te snimke.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti puno na komentaru, Marina! Tako sam i ja mislila za prvi video. :)
      I ja mislim da bi bili od koristi, jer nema bas puno videa sa objasnjenjima na srpskom, a nekom je recimo lakse da prati na srpskom nego na engleskom, plus, nemaju svi tu mogucnost da vezbaju u nekom studiju, a voleli bi, recimo, pa zasto ne kod kuce. :)

      Избриши
  4. Slažem se da bi bilo super i gledati te dok vežbaš. Bar bi meni, pošto nemam puno slobodnog vremena značilo da mogu uz tvoje videe da vežbam kod kuće. Uvodni video sa odgovorima kako si se zainteresovala za jogu, koji tip praktikuješ, koliko dugo, kako se osećaš od kada vežbaš... bi bio prava stvar. Po jedna vežba na svake dve nedelje ili jednom mesečno mi se čini sasvim dovoljno.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti na komentaru, Olivera. :) Da, zbog toga sam i mislila da pocnem da snimam videe, da je priblizim i ucinim dostupnom svima, mnogo ljudi koji ne zive po gradovima nemaju mogucnost da se upisu na jogu negde u nekom studiu, mnogi jednostavno nemaju vremena ili im termini ne odgovaraju, pa zasto ne vezbati kod kuce i to u vreme koje nama najvise odgovara. :)

      Избриши